Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι η φυσιολογική εξασθένιση της προσαρμογής του οφθαλμού για κοντινές αποστάσεις (κάτω από 60cm) μετά την ηλικία των 45 ετών και αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη συνταγή των γυαλιών τους για μακριά. Ακόμα και οι μύωπες εμφανίζουν πρεσβυωπία μετά τα 45 (αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν δοκιμάσουν να διαβάσουν φορώντας τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους). Τα πιο συνηθισμένα και γνωστά σε όλους συμπτώματα είναι η προοδευτική δυσκολία στο διάβασμα και στη χρήση κινητού και υπολογιστή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πρεσβυωπία διορθώνεται με γυαλιά (ή φακούς επαφής) για κοντινές αποστάσεις. Εκτός από τα γυαλιά, υπάρχει η χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας, η οποία γίνεται με δύο τρόπους:

1. Monovision (με laser)

Η περίπτωση στην οποία ο ένας οφθαλμός διορθώνεται στο μηδέν και ο άλλος στο -1 ή -1.5 περίπου (δηλαδή αφήνεται σκόπιμα λίγη μυωπία) λέγεται monovision. Έτσι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ασυναίσθητα το μάτι που έχει διορθωθεί στο μηδέν για τις μακρινές αποστάσεις, ενώ το μάτι που έχει τη μικρή μυωπία χρησιμοποιείται για τις κοντινές αποστάσεις. Έτσι ‘ισοφαρίζεται’ η πρεσβυωπία που αναπτύσσεται μετά τα 45 περίπου έτη και δε χρειάζονται γυαλιά για μακριά ή κοντά.

Το monovision είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που δεν επιθυμούν να φορέσουν γυαλιά πρεσβυωπίας μετά τα 45 έτη. Δεν είναι πάντως όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για monovision. Υπάρχει ειδικό τεστ για τη δική σας πιθανότητα επιτυχίας με το monovision, το οποίο θα γίνει κατά την εξέτασή σας.

  1. Χειρουργικά (με πολυεστιακούς ή EDOF ενδοφακούς)

Σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται αντικατάσταση του δυσλειτουργικού φακού του οφθαλμού με ειδικό πολυεστιακό ή EDOF (extended depth of focus) ενδοφακό. Με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς δίνεται η δυνατότητα στον οφθαλμό να εστιάζει σε δύο διαφορετικά σημεία (μακριά και κοντά) και επομένως δε χρειάζονται γυαλιά για κοντά σχεδόν ποτέ (πιθανώς μόνο σε χαμηλό φωτισμό και πολύ μικρή γραμματοσειρά). Με τους EDOF ενδοφακούς δημιουργείται αυξημένο βάθος πεδίου στον οφθαλμό και επομένως δε χρειάζονται γυαλιά για τη χρήση κινητού και υπολογιστή, πιθανό όμως να χρειάζονται γυαλιά στο διάβασμα (απόσταση κάτω από 45cm).

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Και τα δύο είδη φακών έχουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα. Δεν υπάρχει σήμερα καμία τεχνολογία και κανένας ενδοφακός ισάξιος με το φυσιολογικό φακό του οφθαλμού σε νεαρή ηλικία.

Οι οφθαλμοί με πολυεστιακούς ενδοφακούς μπορεί να βλέπουν φωτοστέφανα (halos) γύρω από φώτα (τυπικά στη νυχτερινή οδήγηση), αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβεί, συνήθως ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορεί να

παρουσιάζουν ελαττωμένη ευαισθησία στις αντιθέσεις (contrast sensitivity), δηλαδή πιο ‘μουντή’ όραση σε χαμηλό φωτισμό, ειδικά τη νύχτα.

Οι οφθαλμοί με EDOF ενδοφακούς έχουν λιγότερες πιθανότητες γι‘ αυτές τις παρενέργειες, έχουν όμως λιγότερο καλή όραση για πολύ κοντά, δηλαδή στο διάβασμα. Οι πιο σύγχρονοι EDOF ενδοφακοί που χρησιμοποιούμε, συνήθως δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Η  τελική απόφαση εξαρτάται από τις προσωπικές σας συνήθειεςκαι τα αποτελέσματα της εξέτασής σας.

Γ. Καμπουγέρης, MD, MRCSEd (Ophth), PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος, τ. Διευθυντής Moorfields Eye Hospitals NHS Trust

© 2022 Eyedoctorgk. All Rights Reserved By Focus on Web