Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Συχνές ερωτήσεις για τη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

• Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
• Ποιοι εμφανίζουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
• Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;
• Υπάρχει τρόπος θεραπείας της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;
• Τι πρέπει να κάνουν όσοι είναι διαβητικοί;
• Νέες θεραπείες για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία τύφλωσης στα άτομα κάτω των 60 ετών. Σ’ αυτή τη νόσο προσβάλλονται τα αγγεία του βυθού του οφθαλμού λόγω του αυξημένου σακχάρου στο αίμα και παρουσιάζονται αιμορραγίες και διαρροή υγρού από τα αγγεία του βυθού. Το αποτέλεσμα είναι η πτώση της όρασης όταν οι βλάβες αφορούν την κεντρική περιοχή του βυθού (την περιοχή της ωχράς κηλίδας). Σε μερικούς διαβητικούς με σοβαρή νόσο εμφανίζονται παθολογικά αγγεία (νεοαγγεία) μέσα στο μάτι, που μπορούν να αιμορραγήσουν και να μειώσουν την όραση απότομα και σε μεγάλο βαθμό. Τέλος σε μερικές περιπτώσεις, τα φυσιολογικά αγγεία του οφθαλμού καταστρέφονται, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στην κεντρική περιοχή του βυθού και τη μόνιμη πτώση της όρασης.

Όλοι οι διαβητικοί έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που είναι κανείς διαβητικός, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι διαβητικοί μετά από πολλά χρόνια να εμφανίζουν κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν διαβήτη τύπου 1 (νεανικό) και για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 (των ενηλίκων). Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί και να δημιουργήσει προβλήματα στα μάτια ακόμη και στους διαβητικούς με καλή ρύθμιση του σακχάρου, οι πιθανότητες όμως είναι πολύ περισσότερες στους διαβητικούς με όχι καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Δυστυχώς στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα από τα μάτια ή την όραση, ακόμη και σε άτομα με σημαντικές βλάβες στο βυθό του ματιού. Όταν οι αιμορραγίες ή οι διαρροές φτάσουν στην κεντρική περιοχή, τότε μειώνεται και η όραση. Σε περίπτωση αιμορραγίας από παθολογικά αγγεία μπορεί η όραση να χαθεί απότομα, καθώς το εσωτερικό του ματιού γεμίζει με αίμα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ΔΕΝ προκαλεί πόνο.

Ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν δύο τρόποι θεραπείας.

  1. Στο διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (πτώση της όρασης λόγω διαρροής των αγγείων στην ωχρά κηλίδα, δηλαδή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς) γίνονται ενέσεις στον οφθαλμό αντι-αγγειογενετικών φαρμάκων σε πολύ μικρές δόσεις, όπως ακριβώς και στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου. Η ένεση γίνεται σε αποστειρωμένες συνθήκες και με τοπική αναισθησία, ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και είναι ανώδυνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του οιδήματος και τη βελτίωση της όρασης.
  2. Με laser στο βυθό του οφθαλμού. Με το laser επιχειρείται απόφραξη των σημείων διαρροής και αιμορραγίας, ώστε να διατηρηθεί ή και να βελτιωθεί ή όραση. Στην περίπτωση ανάπτυξης παθολογικών αγγείων γίνεται laser σε μεγάλη έκταση του βυθού (όχι όμως στην κεντρική περιοχή) και αυτό προκαλεί την εξαφάνιση των παθολογικών αγγείων και την αποφυγή αιμορραγίας μέσα στον οφθαλμό.

Όλοι οι διαβητικοί, ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη που έχουν, ανεξάρτητα από τα χρόνια που είναι διαβητικοί και ανεξάρτητα από τη θεραπεία που ακολουθούν (ακόμη και αν είναι μόνο δίαιτα), είναι απαραίτητο να κάνουν έλεγχο του βυθού του οφθαλμού (βυθοσκόπηση) τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η εξέταση αυτή δείχνει την ύπαρξη και τη σοβαρότητα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Είναι πολύ σημαντικό να προληφθούν οι σοβαρές βλάβες του βυθού πριν προκαλέσουν ανεπανόρθωτη μείωση της όρασης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ο Δρ. Γ. Καμπουγέρης έχει εκτεταμένη εμπειρία με πολλές χιλιάδες ενέσεις και laserστη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Γ. Καμπουγέρης, MD, MRCSEd (Ophth), PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος, τ. Διευθυντής Moorfields Eye Hospitals NHS Trust

© 2022 Eyedoctorgk. All Rights Reserved By Focus on Web