Συχνές ερωτήσεις για το Γλάυκωμα
• Τι είναι το γλαύκωμα;
• Ποια είναι τα συμπτώματα;
• Ποιοι έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα;
• Πως γίνεται η διάγνωση του γλαυκώματος;
• Ποια είναι η σύγχρονη θεραπεία του γλαυκώματος;
Το γλαύκωμα είναι η προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου του ματιού, που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο και μας δίνει την αίσθηση της όρασης. Αντίθετα με ότι πολλοί πιστεύουν, το γλαύκωμα ΔΕΝ είναι ίδιο με την αυξημένη πίεση του ματιού, διότι πολλοί άνθρωποι με αυξημένη πίεση στο μάτι δε θα αναπτύξουν ποτέ γλαύκωμα και αντίθετα, πολλοί άνθρωποι με φυσιολογική πίεση στο μάτι μπορεί να έχουν σοβαρό γλαύκωμα. Η αυξημένη πίεση του ματιού είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας. Μόνο η εξέταση από οφθαλμίατρο και η συχνή παρακολούθηση μπορούν να βάλουν σωστά τη διάγνωση του γλαυκώματος.
Δυστυχώς το γλαύκωμα δεν έχει καθόλου συμπτώματα εκτός και αν είναι τόσο προχωρημένο, ώστε ο ασθενής να καταλάβει ότι έχει χάσει σημαντική όραση από το ένα ή και τα δύο μάτια. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και αφορούν κάποιες σπάνιες μορφές γλαυκώματος. Αντίθετα με ότι πιστεύεται, το γλαύκωμα σπάνια προκαλεί πόνο στα μάτια ή πονοκέφαλο. Η απώλεια της όρασης στο γλαύκωμα αφορά την περιφερική όραση του ματιού, ενώ η κεντρική όραση χάνεται τελευταία. Για πάνω από 90% των ασθενών με γλαύκωμα η διάγνωση γίνεται τυχαία.
Tο γλαύκωμα είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Συνολικά περίπου 3% των Ελλήνων έχουν ή θα αναπτύξουν γλαύκωμα. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται αυτοί που έχουν κάποιο συγγενή με γλαύκωμα, καθώς η νόσος είναι εν μέρει κληρονομική. Αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα παρουσιάζουν επίσης όσοι έχουν υψηλή μυωπία, οι διαβητικοί, όσοι χρησιμοποιούν κορτιζόνη σαν χρόνια θεραπεία για οποιοδήποτε λόγο καθώς και ορισμένες φυλές (π.χ. μαύρη φυλή).
Ανεξάρτητα από την αιτιολογία του γλαυκώματος, ο μόνος τρόπος θεραπείας σήμερα είναι η μείωση της πίεσης του οφθαλμού, ώστε να σταματήσει κάθε περαιτέρω βλάβη στο οπτικό νεύρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους:
Η θεραπεία του γλαυκώματος με laser (SLT laser) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο και επιτυγχάνει μείωση της πίεσης του οφθαλμού κατά 30% περίπου (όσο δηλαδή και τα πιο ισχυρά κολλύρια). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς απαλάσσονται από την ανάγκη να χρησιμοποιούν καθημερινά τα κολλύριά τους. Ο Δρ. Γ. Καμπουγέρης έχει εξειδικευθεί (fellowship) στη διάγνωση και τη χειρουργική θεραπεία του γλαυκώματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Western Eye Hospital στο Λονδίνο της Μ. Βρετανίας. Θα συζητήσει μαζί σας τη διάγνωση του γλαυκώματος καθώς και την πιο κατάλληλη θεραπεία και τρόπο παρακολούθησης για την περίπτωσή σας.
Ανεξάρτητα από την αιτιολογία του γλαυκώματος, ο μόνος τρόπος θεραπείας του σήμερα είναι η μείωση της πίεσης του οφθαλμού, ώστε να σταματήσει κάθε περαιτέρω βλάβη στο οπτικό νεύρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους:
• Καθημερινή χρήση κολλυρίων
• Θεραπεία με laser
• Χειρουργείο γλαυκώματος: στην περίπτωση που οι δύο προηγούμενοι τρόποι δεν καταφέρουν να μειώσουν ικανοποιητικά την πίεση στον οφθαλμό και οι βλάβες στο οπτικό νεύρο προχωρούν, είναι απαραίτητη η αντιγλαυκωματική επέμβαση
Η θεραπεία του γλαυκώματος με laser (SLT laser) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο και επιτυγχάνει μείωση της πίεσης του οφθαλμού κατά 30% περίπου (όσο δηλαδή και τα πιο ισχυρά κολλύρια). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς απαλάσσονται από την ανάγκη να χρησιμοποιούν καθημερινά τα κολλύριά τους. Ο Δρ. Γ. Καμπουγέρης έχει εξειδικευθεί (fellowship) στη διάγνωση και τη χειρουργική θεραπεία του γλαυκώματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Western Eye Hospital στο Λονδίνο της Μ. Βρετανίας. Θα συζητήσει μαζί σας την πιθανή διάγνωση του γλαυκώματος καθώς και την πιο κατάλληλη θεραπεία και τρόπο παρακολούθησης για την περίπτωσή σας.
© 2024 Eyedoctorgk. All Rights Reserved – Powered by Focus on Web