Ωχρά Κηλίδα

Συχνές ερωτήσεις για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

• Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;
• Πόσες μορφές της νόσου υπάρχουν και τι συμπτώματα έχουν;
• Πόσες μορφές της νόσου υπάρχουν και τι συμπτώματα έχουν;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (δηλαδή της κεντρικής περιοχής του βυθού, που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση) είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας της όρασης στα άτομα άνω των 60 ετών. Σ’αυτή τη νόσο παρουσιάζεται μείωση της κεντρικής όρασης γιατί επηρεάζεται η ωχρά κηλίδα, που είναι η ευαίσθητη κεντρική περιοχή του βυθού του οφθαλμού. Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται και σε πιο νέα άτομα, ακόμα και 40 ετών.

Υπάρχουν δύο μορφές εκφύλισης της ωχράς: ξηρού τύπου και υγρού τύπου. Η πρώτη είναι και η πιο συνηθισμένη (80%) και σ’ αυτή η θόλωση της όρασης είναι αργή και προοδευτική. Στη δεύτερη συνήθως η μείωση της κεντρικής όρασης είναι πιο απότομη και συνοδεύεται από αιμορραγίες στην ωχρά κηλίδα. Συνηθισμένα συμπτώματα επίσης είναι η παραμόρφωση των αντικειμένων (οι ευθείες γραμμές φαίνονται ‘κυματιστές’) καθώς και η εμφάνιση μαύρων κηλίδων κοντά στο κέντρο της όρασης. Συνήθως η νόσος αρχικά αφορά μόνο το ένα μάτι, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την όραση του κάθε ματιού χωριστά. Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι η όραση έχει μειωθεί σε κάποιο από τα μάτια σας, είναι απαραίτητο να εξετασθείτε από το γιατρό σας. Όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί η νόσος, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Καταρχήν είναι απαραίτητο να διαγνωσθεί αν η νόσος είναι υγρού ή ξηρού τύπου γιατί η θεραπεία είναι πολύ διαφορετική για κάθε μορφή. Στην περίπτωση της εκφύλισης της ωχράς υγρού τύπου χρειάζονται ειδικές εξετάσεις (OCT αγγειογραφία και OCT) που απεικονίζουν λεπτομερειακά την περιοχή της ωχράς. Στη συνέχεια ακολουθεί η θεραπεία, που σήμερα είναι η έγχυση ειδικών φαρμάκων μέσα στον οφθαλμό. Η έγχυση αυτή γίνεται σε αποστειρωμένες συνθήκες και με τοπική αναισθησία, ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και είναι ανώδυνη. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση ή και πολύ συχνά η βελτίωση της κεντρικής όρασης. Οι παλαιότερες μέθοδοι θεραπείας (laser και φωτοδυναμική θεραπεία), πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται πλέον.
Στην εκφύλιση της ωχράς ξηρού τύπου, η θεραπευτική αγωγή συνιστάται στην υποστήριξη της λειτουργίας του οφθαλμού με βιταμίνες και στην αποφυγή του καπνίσματος. Επίσης χρειάζεται τακτικός έλεγχος γιατί είναι δυνατή η μετατροπή της σε υγρού τύπου. Ο Δρ Γ. Καμπουγέρης έχει εξειδικευθεί στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κατά τη μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cardiff στη Μ. Βρετανία ως υπεύθυνος του τμήματος βυθού και έχει εμπειρία χιλιάδων θεραπειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα συζητήσει μαζί σας τη διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση για την περίπτωσή σας.

Γ. Καμπουγέρης, MD, MRCSEd (Ophth), PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος, τ. Διευθυντής Moorfields Eye Hospitals NHS Trust

© 2024 Eyedoctorgk. All Rights Reserved – Powered by Focus on Web