Κερατόκωνος

Η λέξη κερατόκωνος προέρχεται από το κωνικό σχήμα που αποκτά ο κερατοειδής σε προχωρημένες περιπτώσεις. Αποτελεί μια σχετικά συνηθισμένη πάθηση στην Ελλάδα, κατά την οποία ο κερατοειδής (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του ματιού) λεπτύνεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα είδος κώνου επιφανειακά. Συνήθως (όχι πάντα όμως) συνοδεύεται από μυωπία και αστιγματισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μείωση της όρασης. Τα συμπτώματα του κερατόκωνου είναι:

  • Συνεχώς αυξανόμενη μυωπία και αστιγματισμός
  • Θολερότητα της όρασης
  • Ο ασθενής χρειάζεται συνεχή μεταβολή της συνταγής των γυαλιών

 

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται κατά το τέλος της εφηβείας και η εξέλιξη είναι σταδιακή για πολλά χρόνια ακόμα. Η συχνότητα της νόσου στην Ελλάδα είναι περίπου 1/100 άτομα, έχει ένα στοιχείο κληρονομικότητας και προσβάλλει πάντα και τα δύο μάτια (αν και αρχικά σε διαφορετικό βαθμό).

Η διάγνωση γίνεται συχνά με την κλινική εξέταση, απαραίτητη όμως είναι η τοπογραφία κερατοειδούς που επιβεβαιώνει την ύπαρξη κερατόκωνου και βοηθά στην παρακολούθησή του.

CROSSLINKING

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του κερατόκωνου είναι η διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (crosslinking). To crosslinking βοηθά στη σταθεροποίηση (‘σκλήρυνση’) του κερατοειδούς και έχει σημαντική επιτυχία (99%) σταματώντας την εξέλιξη του κερατόκωνου. Στο crosslinking ενσταλλάσονται σταγόνες ριβοφλαβίνης στην επιφάνεια του ματιού και στη συνέχεια γίνεται ενεργοποίηση της ριβοφλαβίνης με ειδική υπεριώδη ακτινοβολία. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία (σταγόνες) και διαρκεί από 10-30 λεπτά για κάθε μάτι. Εφ’ όσον γίνεται σωστά δεν παρατηρούνται παρενέργειες. Μετά τη θεραπεία χρησιμοποιείται προστατευτικός φακός επαφής για μερικές μέρες.

Είναι δυνατόν ταυτόχρονα με το crosslinking να γίνει και διόρθωση του αστιγματισμού και της μυωπίας του ματιού με ειδικό excimer laser (όπως και στις κανονικές επεμβάσεις για μυωπία). Αυτό γίνεται συνήθως ως ένα βαθμό και συγκεκριμένα σε βάθος ως 50μm (μικρόμετρα) για λόγους ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη όραση είτε χωρίς φακούς επαφής είτε με γυαλιά ή φακούς επαφής αν εξακολουθήσουν να χρειάζονται (πολύ λιγότεροι βαθμοί στη συνταγή). Η προσωπική μας εμπειρία με αυτή τη μέθοδο είναι πολύ θετική.

Αν έχετε περαιτέρω απορίες ο Δρ Καμπουγέρης θα χαρεί να τις συζητήσει μαζί σας κατά την εξέτασή σας.

Γ. Καμπουγέρης, MD, MRCSEd (Ophth), PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος, τ. Διευθυντής Moorfields Eye Hospitals NHS Trust

© 2024 Eyedoctorgk. All Rights Reserved – Powered by Focus on Web