Συχνές ερωτήσεις για τον Καταρράκτη
• Τι είναι ο καταρράκτης;
• Ποια είναι τα συμπτώματα;
• Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη;
• Τι δυνατότητες υπάρχουν αν επιλεγεί προσαρμοστικός, πολυεστιακός ή αστιγματικός ενδοφακός;
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσιολογικού φακού του ματιού και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά για φυσιολογική γήρανση του φακού που προκαλείται σε όλους τους ανθρώπους σε κάποια ηλικία. Αυτή η ηλικία είναι διαφορετική στον καθένα, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν καταρράκτη ο οποίος μειώνει την όραση είναι πάνω από 60 ετών. Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζουν καταρράκτη σε μικρότερες ηλικίες (ακόμα και στην παιδική ηλικία), είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω κάποιων παθήσεων του ματιού (π.χ. υψηλή μυωπία) ή λήψης φαρμάκων όπως η κορτιζόνη.
Το κύριο σύμπτωμα του καταρράκτη είναι η σταδιακή μείωση της όρασης. Στα αρχικά στάδια αυτή είναι μικρή, στη συνέχεια όμως η θόλωση γίνεται όλο και πιο σημαντική και τελικά ο ασθενής δε μπορεί να εκτελέσει ούτε τις καθημερινές του ασχολίες. Συνήθως προσβάλλονται και τα δύο μάτια του ασθενούς, όμως ο βαθμός είναι συχνά διαφορετικός. Επίσης, οι ασθενείς με καταρράκτη μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως, συχνές αλλαγές γυαλιών ή ακόμη μπορεί και να αρχίσουν σε μεγαλύτερη ηλικία να διαβάζουν χωρίς γυαλιά!
Η μοναδική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η χειρουργική αφαίρεσή του και η αντικατάσταση του θολωμένου φακού του ματιού με ειδικό πλαστικό ενδοφακό. Αντίθετα με ότι πιστευόταν παλιότερα, είναι προτιμότερο η επέμβαση να γίνεται νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί έτσι είναι πιο εύκολη η αφαίρεση του καταρράκτη στο χειρουργείο. Η εγχείρηση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία (με σταγόνες), γίνεται με πολύ μικρή τομή γύρω στα 2,5 χιλιοστά (χωρίς ράμματα) και διαρκεί λίγα λεπτά. Είναι τόσο ασφαλής, ώστε πολλοί ασθενείς χωρίς καταρράκτη επιλέγουν την ίδια επέμβαση για να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας ή υπερμετρωπίας! Μετά την επέμβαση οι ασθενείς χρειάζονται γυαλιά για κοντά (διάβασμα, κινητό, υπολογιστής). Συνήθως δε χρειάζονται γυαλιά για τις υπόλοιπες αποστάσεις, εκτός αν έχουν αστιγματισμό.
Για όσους ασθενείς έχουν σημαντικό αστιγματισμό (πάνω από 0.75 βαθμούς) στον οφθαλμό που πρόκειται να χειρουργηθεί για καταρράκτη, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διόρθωσή του κατά τη διάρκεια της επέμβασης.Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση τορικού (αστιγματικού) ενδοφακού, όπως ακριβώς οι αστιγματικοί φακοί επαφής διορθώνουν ταυτόχρονα τη μυωπία και τον αστιγματισμό στα άτομα που τους χρησιμοποιούν.Η επέμβαση είναι ακριβώς ίδια με μια συνηθισμένη επέμβαση καταρράκτη, απλώς στο τέλος της γίνεται τοποθέτηση του ενδοφακού με τρόπο ώστε ο άξονάς του να συμπίπτει με τον άξονα του αστιγματισμού.Έτσι εξασφαλίζεται καθαρή όραση χωρίς γυαλιά μετά το χειρουργείο.
© 2024 Eyedoctorgk. All Rights Reserved – Powered by Focus on Web